Cum afli daca ai sistemul/computerul virusat?

Zece semne care ar putea indica o posibila virusare (si de care ar trebui sa tii cont, insa de cele mai multe ori nu o faci):

1. Colectia impresionanta de toolbar-uri. Nu tii minte sa le fi instalat, insa totusi ele apar aliniate, inghesuite si infloritoare in browserul tau default (de cele mai multe ori invadeaza si spatiul personal al celorlalte browsere instalate in sistem).

2. Redirectionarea catre alte adrese web atunci cand destinatiile ar trebui sa fie cu totul altele (hint: cele pe care ai vrea tu sa le vizitezi).
3. Erorile multiple si fascinante pe care le afiseaza browserele atunci cand incerci o navigare ca la carte pe internet. Bineinteles, acestea ar putea fi create de crash-urile unor plugin-uri/addon-uri/extensii, insa la fel de bine pot fi create de ceva virusi neastamparati (mai ales erorile care blocheaza vizitarea anumitor site-uri web, in special site-urile programelor anti-virus).
4. Schimbarea “la fata” a hompage-ului. Adica, din google.com, de exemplu, se transforma subit in estivirusat.com (acesta este doar un exemplu, site-ul nu exista. Pe cuvant. Am verificat noi). Si asta pentru ca virusii adora sa schimbe homepage-urile alese de useri in homepage-uri alese de ei, menite sa introduca in ecuatie alti virusi prieteni (sau la fel de bine, tu adori sa te plimbi pe pagini cu reputatie ambigua, care au prostul obicei sa schimbe hompage-ul ales de tine cu unul ales de ele).
5. Sistemul de operare da semne de “febra”, “dureri de stomac” si “migrene puternice”. In traducere libera refuza sa deschida anumite programe, afisand mesaje de eroare gen “forbidden bla bla” (in general aceste erori apar in cazul antivirusilor), se misca mai greoi decat un melc obosit si devine antisocial cu drive-urile externe (pentru a evita lansarea automata a unor antivirusi cu ajutorul usb-stickurilor, etc).
6. Deschiderea inca unei pagini de My Computer in momentul in care dai click pe una din partitiile in care este impartit HDD-ul , uneori chiar pe Disk Local C.
7. Computerul dumneavoastra incepe sa actioneze singur sau sa trimita email-uri/mesaje instant(messenger) fara sa vreti, daca aplicatii sau ferestre de Internet se deschid singure, in mod sporadic, sistemul ar putea fi compromis de malware/adware/spyware.
8. Dezactivarea sistemelor de securitate (antivirus, firewall, etc) instalate pe calculator. Daca un singur program s-ar opri, poate ca ar fi vorba de o eroare de software, dar daca toate componentele de securitate se dezactiveaza, aveti cu siguranta computerul infectat.
 9. Ferestre “pop-up” si mesaje publicitare, precizand ca PC-ul este infectat si ca are nevoie de protectie. Acesta este un exemplu tipic de infectie. Este vorba fie de un program spion (“spyware”) in computer sau de o infectare cu un antivirus fals (numit si “rogueware“).
10. Dispariţia sau chiar aparitia anumitor fişiere reprezintă un semn de îngrijorare. Anumite atacuri sunt făcute special pentru criptarea sau ştergerea unor fişiere şi chiar mutarea documentelor în alt loc.
Posibile solutii pentru a-ti scapa computerul de virusi:
* in cazul in care computerul doar devine mai lenes, sau observi o abundenta de toolbar-uri sau un homepage cu care nu ai nimic nici in clin, nici in maneca, este de ajuns sa iti instalezi un antivirus eficient (daca ai deja un antivirus instalat, renunta la el. E clar ca nu isi face treaba cum trebuie) si sa il pui sa scaneze toate maruntaiele sistemului. Daca nu stii ce antivirus sa alegi, arunca un ochi aici sau scaneaza online aici si curata aici

Comentarii

Reduceri folosind codul

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Postare sugerata...

Un program care amplifica sunetul la boxele de la pc

Program de modificat poze PhotoInstrument

Postări populare de pe acest blog

Rezolvare problema SMS pe iPhone in reteaua Vodafone

Ce faci cand de odata nu mai ai semnal video la monitor NO SIGNAL

Cum putem sterge un sistem de operare Windows XP daca avem doua sisteme instalate pe un PC